Medische Informatie
Het kniegewricht
Het kniegewricht is het grootste gewricht van het menselijk lichaam. Banden (ligamenten) en grote spiergroepen zorgen voor de grootste stabiliteit van dit gewricht. De banden aan de zijkant van de knie (de collaterale ligamenten) zorgen voor de zijdelingse stabiliteit van het gewricht.
Specifiek letsel van de knie:
- overrekking van (kapsel) bandapparaat
- overrekking met een partiële scheur van het (kapsel) bandapparaat
Het onderzoek/advies en eventuele behandeling van de fysiotherapeut is gericht op het optimaliseren van het bewegend functioneren zonder pijnklachten. Ook richten wij ons op de oorzaak van de klacht om o.a. herhaling hiervan te voorkomen.
Het schoudergewricht: de meest voorkomende klachten
Impingment-syndroom
- peesontsteking (tendinitis)
- slijmbeursontsteking (bursitis)
Een slijmbeursonsteking kan spontaan ontstaan er wordt dan gesproken over een acute slijmbeursontsteking (acute bursitis).
Een chronische slijmbeursontsteking kan ontstaan door veelvuldige inklemming of andere ontstekingsreacties binnen het schoudergewricht en/of nekproblemen.
Behandeling d.m.v. fysiotherapie kan zeer goede resultaten opleveren.
Frozen shoulder
Een frozen shoulder is een verschrompeling, verkleving van het schoudergewrichtskapsel.
De idiopatische frozen shoulder is een verstijving van het schoudergewricht die zich zonder duidelijke oorzaak langzaam progressief ontwikkelt. Er is een sterke afname van de beweeglijkheid van het schoudergewricht in alle richtingen. Tijdens bewegen kan pijn toenemen en in rust kan de pijn wisselend zijn.
Klachten van een frozen shoulder kunnen ook ontstaan bij een peesontsteking.
Herstel van een frozen shoulder kan een jaar of langer duren.
Artritis
Artritis is een ontsteking van het gewricht. Er is een ontsteking van de binnenbekleding van het gewrichtskapsel. Er wordt meer vocht in het gewricht geproduceerd dan normaal.
Ook hier is fysiotherapie weer een goede oplossing, immers de mobiliteit, de beweeglijkheid van het gewricht, moet aanwezig blijven, de pijn moet worden verminderd en de belastbaarheid moet worden behouden.
Om de oorzaak van de klachten te achterhalen, is gericht bewegings-onderzoek nodig. Aan de hand van de uitkomsten van het onderzoek wordt door de fysiotherapeut een behandelplan opgesteld. Indien nodig is daar altijd overleg met de huisarts en soms is specialistisch onderzoek noodzakelijk.
Hoe is het met uw gewicht
De Body Mass Index is een objectieve manier om te meten of u te mager, goed op gewicht of te zwaar bent. De index is gebaseerd op een gemiddelde van de bevolking. De Body Mass Index geeft de relatie tussen lengte en gewicht aan. Bij een Quetelet Index van 27 of meer is er sprake van overgewicht of vetzucht. Neem in dat geval contact op met de huisarts.
Wilt u weten of u goed op gewicht bent toets in uw gewicht en lichaamslengte en klik op bereken Body Mass Index.